Šećer i njegove zamene

Beli šećer

Kristalni ili mleven šećer, uvek je sakriven u mnogim namirnicama, ponajviše u slatkišima i sokovima. Osim što sadrži kalorije, rafinisan je i obrađivan industrijski do te mere da će Vam iscrpti pankreas naglim skokovima i padovima insulina, od Vas stvoriti zavisika o istom i dodati Vam one ružne masne naslage, ako ne i vremenom dijabetes nakon redovnog konzumiranja u pozamašnim količinama.

Žuti šećer

Zdravija i nešto skuplja zamena belom šećeru, samim tim što nije rafinisan. Izaziva manje oscijacije insulina iako sadrži kalorije. Ukoliko želite zdravu ishranu, zamenite beli šećer žutim. Ipak oprez! Proverite da li j šećeš koji kupujete zaista taman ili je „plagijat“ odnosno veštački ofarban beli šeer, baš kako se na tržištu pojavljuju i kakaom ofarbani „crni“ hlebovi. Žuti šećer za razliku d belog pre svega ima drugčiji miris i ukus (mene lično blago podseća na karamel) i krupnije je konzistencije.

Fruktoza

Voćni šećer, takođe zdravija i nešto skuplja zamena belom šećeru.Sadrži kalorije i može da Vas ugoji kao i beli šećer ukoliko preterate, međutim ne izaziva nagle skokove i padove insulina,usled čega je bezbedna po zdravlje.Preporučujem je i dijabetičarima kao i ljudima sa genetskom dispozicijom ka dijabetesu.

Veštački zaslađivači

( cikamat,aspartam,saharin ), dostupni su najčešće u tečnom obliku ili tableticama, kao dijetalni i proizvodi koji sadrze iste. Sadrže veoma mali broj kalorija ili ne sadrže kalorije upšte, ne utču na nivoe insulina. Ipak u ogromnim količinama nisu baš najzdravija opcija jer se kao svaka veštačka supstanca eliminišu preko jetre i utiču na kiselost organizma. Ipak, s obzirom da su nekoliko puta slađi od belog šećera, mala količina je sasvim dovoljna da zasladite obrok li kafu.

Stevia

Ili „kralj“ zaslađivača, nastao iz lista istoimene biljke. Najzdravija ali i najskuplja varijanta. Ne sadrži kalorije, kao biljni zaslađivač ne opterećuje jetru i utiče povoljno na acidobazni status. Dostupan u tečnom obliku,prahu ili tableticama u svim prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko možete da priuštite „steviu“,definitivno najkvalitetnija zamena za beli šećer!